Kefyras
Kefyrui ir jogurtui iš pieno produktų teikiama pirmenybė vaiko valgiaraštyje. 10 – 12 mėnesių kūdikiui galima jau pasiūlyti ir jogurto, ir kefyro. Kefyro sudedamosios maistinės medžiagos teigiamai veikia daugelį žmogaus organizmo funkcijų. Be naudingųjų bakterijų kefyro sudėtyje yra mineralų, aminorūgščių, kalcio, magnio, kalio, B grupės vitaminų. Kefyras stiprina imuninę sistemą ir labai tinka alergiškiems vaikams. Geriausiai rinktis 2,5 proc. riebumo kefyrą vaikams. Rekomenduojama per parą suvalgyti apie 100 ml kefyro.
Jogurtas
Ypač tinka jogurtas su bifido, lakto bakterijomis. Renkantis jogurtą mažyliui įdėmiai perskaitykite etiketę, kad sudėtyje būtų kuo mažiau maisto priedų (skonio, aromato stipriklių, dažiklių ir t.t.). Geriausiai rinktis jogurtus skirtus vaikams, kurie tinkamo riebumo, papildyti kalciu, vitaminais, gerosiomis bakterijomis. Svarbu atminti, kad vaikams netgi netoleruojantiems laktozės, jogurtas puikiai gali būti įtrauktas į valgiaraštį. Labai svarbu atkreipti dėmesį į jogurto riebumą. Vaikams galima rinktis riebesnius jogurtus ( daugiau nei 1,5 proc.), nes vaikų virškinimo sistema geriau įsisavina pieno riebalus, nei kitus riebalus- riebią mėsą ir pan.. Jogurtas tinkamas užkandis priešpiečiams arba pavakariams. Rekomenduojama suvalgyti apie 100 ml jogurto per dieną. Jei vieną dieną vaikui davėte jogurto, kitą dieną pasiūlykite varškės.
Varškė
Vaikų maitinimuisi skirtos varškės galima duoti paragauti mažyliui nuo 10 mėnesių. Pirmą kartą mažylis gali suvalgyti iki 50 g varškės. Varškės baltymai labiau koncentruoti, todėl juos sunkiau virškina vaiko organizmas. Vaikams rekomenduojama rinktis 10 – 15 proc. riebumo varškę. Vėliau vaikams galima rinktis desertinę ir grūdėtą varškytę. Jei vaikas nemėgsta grynos varškės, tuomet rekomenduojama pasiūlyti iš jos pagamintų patiekalų: varškėtukų, blynelių su varške, apkepo.
Grietinė
Grietinė – riebus pieno produktas, kuriuo rekomenduojama paskaninti jau metukų sulaukusio vaiko patiekalus. 200 g porcijai patiekalo turėtų tekti ne daugiau kaip 5 g grietinės.
Sūris
Metukų sulaukusiam vaikui galima duoti paragauti varškės sūrio ir kuo vėliau varškės sūrelių. Jie labai saldūs, todėl rekomenduojama gaminti varškės desertus su šviežiomis arba šaldytomis uogomis. Varškės sūrelius geriausiai rinktis be glaisto. Sūrio piršteliai, riekelės, kubiukai – užkandis, turintis daug kalcio ir vitaminų, kuris puikiai tinka priešpiečiams ir pavakariams. Lydytas, tepamasis sūris tinka vyresniems vaikams, tačiau šiuos sūrius reikia rinktis atsargiai, t.y. atidžiai išstudijuojant produkto etiketes.
Ledai
Vaikui rekomenduojami iš natūralios grietinėlės pagaminti ledai. Kuo spalvingesni ledai, tuo daugiau juose dažiklių, todėl vaikams rekomenduojama rinktis paprastus grietininius ledus.
Sviestas
Sviestas vaiko valgiaraštyje dažniausiai naudojamas kaip užtepas ant duonos, batono, taip pat kepimui, pyragams, troškinimui bei padažams gaminti. Sviestu galima paskaninti kruopų košeles.
Receptai vaikams
„Tinginukai“
- 2 vnt. pakelių varškės;
- 1 stiklinė kvietinių miltų;
- 1 kiaušinis
- 2 šaukštai cukraus;
- Druskos pagal skonį.
Dubenyje ištrinkite varškę su cukrumi. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druską ir viską gerai išmaišykite, po to išminkykite švariomis rankomis. Gautą tešlos gniužulą dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir voliokite į ilgą volą. Jį visą kiek paplokite, kad suplonėtų ir bukąja peilio puse supjaustykite kubeliais, ar rombeliais. Dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, atsargiai pamaišykite, kad nepriliptų prie puodo dugno ir virkite 5-7 min po to, kai iškils į paviršių. Patiekite su grietine, sviestu, jogurtu, uogiene.
Pieniška moliūgų sriuba
- 6 stiklinės pieno;
- 400 gramų moliūgo;
- 1 morka;
- 2 bulvės;
- 1 šaukštas sviesto;
- Druskos pagal skonį
Moliūgus ir bulves supjaustykite keturkampiais gabaliukais, morkas — griežinėliais. Pasūdytame vandenyje apvirkite morkas, paskui sudėkite moliūgus ir bulves. Kai daržovės suminkštėja, sriubą užbalinkite pienu (užvirinkite), įdėkite sviesto.
Pieniška šviežių daržovių sriuba
- 1 l pieno;
- 1/2 l vandens;
- 1 morka;
- 2 bulvės;
- 1 stiklinė žirnelių;
- 1/5 nedidelio kopūsto
- 1 šaukštas sviesto;
- Druskos pagal skonį.
Į pasūdytą verdantį vandenį sudėkite kubeliais supjaustytą morką, žirnelius ir susmulkintą kopūstą. Po 5 min. sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Virkite, kol daržovės suminkštės, tada supilkite pieną. Kai pieno puta pradės kilti, puodą nukelkite nuo viryklės ir įdėkite sviesto.