Mitybos piramidės tikslai
Sveikos mitybos piramidė yra sukurta tam, kad kiekvienas galėtų lengvai pasirinkti kasdieninius maisto produktus ir gautų visų reikiamų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų. Taip pat, ji padeda ir aiškina, kad maistas turi būti įvairus, nurodo, kaip tai pasiekti ir netgi kokiu produktų grupių santykiu.
Trumpai apie piramidę. Piramidės apatinė, pirmoji pakopa – tai fizinis aktyvumas ir svorio kontrolė. Antroji pakopa didžiausia, tad tai reiškia, kad ir šios grupės produktų reikia valgyti daugiausiai. Trečioji ir ketvirtoji pakopos – taip pat itin svarbios savo maistine verte, tačiau šių produktų reikia vartoti kiek mažiau. Galiausiai – viršutinė pakopa. Šiai grupei priklausantys produktai yra labai mėgstami, iš jų gaunama daug energijos, tačiau būtinų maisto medžiagų juose beveik nėra.
Pokyčiai
Kaip jau minėta, keičiantis pasauliui, mokslui, keičiasi ir daugelis įprastų mums dalykų. Ne išimtis ir mitybos piramidė. Praėjusiais metais pasirodė naujos rekomendacijos pokyčiams piramidėje. Pirmiausia, tai jau minėta pirmoji pakopa – fizinis aktyvumas ir svorio kontrolės principas. Jis dabar užima aukščiausią poziciją ir dalijasi šia vieta su iki šiol jai priklausančia produktų grupe.
Tokie pokyčiai įvesti atsižvelgus į tai, kad pasaulis vis daugiau tampa valdomas technologijų, žmonės mažai juda, tad anksčiau natūraliu dalyku laikytas judėjimas dabar yra gerokai primirštas.
Kitas gana svarbus ir ryškus pasikeitimas yra tai, kad į antrąją grūdinių kultūrų atstovų pakopą iš piramidės viršūnės nusileido aliejai su omega riebalų rūgštimis. Tyrimai parodė, kad jie yra būtini vaikų augimui ir vystymuisi, suaugusiems – smegenų veiklos gerinimui, aterosklerozės profilaktikai. Daugiausiai naudingųjų omega 3 riebalų rūgščių turi sėmenų, sojos, graikinių riešutų, aliejai. Taip pat jų galima gauti ir geriant žuvų taukų preparatus.
Galiausiai, specialistai siūlo ir vegetarines dienas. Jos turėtų pakeisti kai kurių žmonių labai mėgstamas iškrovos dienas. Kartą per savaitę reikėtų tiesiog atsisakyti mėsos ir valgyti visų kitų grupių produktus.
Piramidė
Taigi, žinodami piramidės vertę, o kartu ir pokyčius joje, galime pažvelgti ir į pačią piramidę. Kokie produktai yra kurioje pakopoje, kiek jų reikia vartoti, o ką geriau apriboti.
Piramidės smaigalys, viršutinė pakopa (penktoji)
Produktai. Cukrus, saldainiai, šokoladas, riebūs užkandžiai, bulvių traškučiai, didelis riebalų kiekis, raudona mėsa.
Vartojimas. Šios grupės produktų vartojimą reikėtų apriboti ir juos valgyti itin retai.
Pastabos. Raudonos mėsos vartojimo nerekomenduojama nutraukti vaikams, paaugliams, nėščioms moterims, nes tai jiems – būtinas geležies šaltinis. Nutraukus mėsos vartojimą rizikuojama susirgti geležies trūkumo mažakraujyste.
Suaugusieji, negalintys jos atsisakyti, turėtų vartoti 1 porciją per dieną. 1 porcija – apie 80 g.
Vertingosios medžiagos: energija, geležis.
Ketvirtoji pakopa
Produktai. Tai – baltyminių produktų grupė. Į ją įeina balta mėsa (paukštiena, žuvis), ankštinės daržovės, sėklos, soja, pieno produktai, kiaušiniai.
Vartojimas. Per dieną reikėtų suvartoti apie 2 – 3 porcijas šios grupės produktų. Viena porcija gali būti 100 g varškės, stiklinė pieno, 60 g fermentinio ar 80 g varškės sūrio, jogurtas. Taip pat: vienas kiaušinis, stiklinė virtų pupelių, žirnių, ar lęšių.
Vertingosios medžiagos: baltymai, kalcis, magnis, fosforas, vitaminai A, D, B, geležis, cinkas, varis.
Trečioji pakopa
Produktai. Vaisiai ir daržovės. Šiuo metu galime valgyti pačias vertingiausias – rudenines daržoves. Po naujųjų metų galima pereiti ir prie šaldytų.
Vartojimas. Per dieną reikėtų suvalgyti apie 400 g daržovių, iš kurių 2/3 turėtų būti šviežios bei apie pusę kilogramo vaisių. Tai nėra taip daug, kaip atrodo: 1 obuolys ar apelsinas yra maždaug 100 g. Porcija taip pat yra puodelis uogų, pjaustytų stambiųjų vaisių.
Vertingosios medžiagos: skaidulos, kalis, kiti mikroelementai, vitaminai C, B, beta karotinas.
Antroji pakopa
Produktai. Šią – pačią didžiausią maisto grupę sudaro grūdinės kultūros, kruopos, bulvės, makaronai, ryžiai, rupių miltų duona. Taip pat, jau minėtieji aliejai su omega riebiosiomis rūgštimis.
Vartojimas. Per dieną reikia suvalgyti 6 – 9 porcijas šios grupės produktų. Viena porcija: riekė duonos (apie 30 g), stiklinė javainių be priedų (200 ml), viena vidutinė bulvė, pusė stiklinės kruopų košės ar makaronų.
Vertingosios medžiagos: skaidulos, magnis, varis, geležis, B grupės vitaminai.